tisdag 2 juni 2009

Vad betyder åldersdiskriminering??
Idag har jag varit på det första mötet med en ny referensgrupp till Diskrimineringsombudsmannen som ska handla om åldersdiskriminering.

Kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet,
funktionshinder, sexuell läggning och ålder
är de grunderna som lagen idag säger att man kan bli diskriminerad för. Könsöverskridande identitet och ålder är nytt för diskrimineringslagstiftningen från 2008. Läs hela lagen på Diskrimineringsombudsmannens hemsida.

Vad behövs för att allas rättigheter ska efterlevas oavsett ålder? Det var en av de frågorna som vi diskuterade idag när gruppen möttes för första gången. Men ett av de största problemen med alla former av diskriminering är att det aldrig är en minoritet/utsatt grupp som får definiera vad diskriminering är. När barn aldrig får veta sina rättigheter är det svårt att förklara en upplevd känsla av att bli förbisedd, inte lyssnad till eller kränkt. Skolan är tillexempel en väldigt stor del i barnets liv. Men när lärare och annan personal i skolan inte ens kan barnets rättigheter kan jag börja undra hur Sverige någonsin ska kunna följa barnets rättigheter.

På diskrimineringsombudsmannen berättade det att de flesta anmälningarna de får in kommer från vita, medelålders, medelklass män. – Den grupp människor som i Sverige idag generellt sett har bäst kunskap om sina rättigheter och dessutom i störst grad får dem uppfyllda.

Det här är ju enklare logik än matte! Gör FN’s konvention om barnets rättigheter till svensk lag, så tvingas vi att göra alla, ALLA, till experter på barnrätt.

” Barn är kompetenta och unika individer som själva kan förändra sin situation, men det krävs förutsättningar i form av möjligheter och kunskap om sina egna rättigheter. Barn har förmågan, men det är de vuxnas ansvar att förutsättningarna finns.”

Som det står i Rädda Barnens Ungdomsförbunds Filosofi.

Det handlar inte om luddiga attityder, det handlar om makt.


Sofia Zackrisson, förbundsordförande för Rädda Barnens Ungdomsförbund.

Inga kommentarer: