torsdag 25 juni 2009

Kan alla föräldrar ha RÄTT till sina barn?


”Att barn som är omhändertagna kan få flytta hem igen för att sedan återigen omhändertas beror på att vi har en stark föräldrarätt i Sverige. Grunden i den svenska lagstiftningen är att det biologiska föräldraskapet ses som så viktigt att det ibland prioriteras på bekostnad av barnets stabilitet.”

Så inleddes en artikel i DN igår som handlade om ett fall där en mamma misstänks ha misshandlat sina barn. Barnen hade en tid bott med en fosterfamilj för att situationen med den biologiska mamman inte var hållbar. Och nä, det var det fan inte. Mamman är häktad för grov fridskränkning och misstänks för att ha misshandlat sina barn med spikar och glasskärvor. Barnen fick nämligen inte bo kvar hos fosterfamiljen. Även om ett barn behöver flyttas från sina biologiska föräldrar på grund av att föräldrarna är jävligt dåliga föräldrar, har föräldern fortfarande rätt att träffa barnet. Utgångspunkten är till och med att barnet så småningom ska flytta tillbaka till de biologiska föräldrarna.

Vem fan kom på det? Eller okej, någon har försökt täcka in både barnets och förälderns rätt. Till exempel så ska det göras en bedömning om barnet kan få den vård den behöver i hemmet innan barnet flyttas tillbaka till den biologiska föräldern igen. Men om ”vården” i det här fallet inte riktigt handlar om yttre omständigheter, utan helt enkelt att skyddas från sin biologiska förälder? Det har ingen tänkt på? Eller va? När föräldrars rätt enligt lag står över barnets kan vi kasta den lagstiftningen i papperskorgen.

Barn är ingen ägodel man har rätt till, och föräldrar blir inte världens bästa människor bara för att de har barn. Men lagen skyddar dem som om de vore antika gudar med rättigheter som står över andras.

Jag vill ha en barnrättslag!

Sofia Zackrisson
Förbundsordförande
Rädda Barnens Ungdomsförbund

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag håller med. Det blir bara en stor lögn att barn vill ha sina föräldrar. Är det inte en sanning att ett barn faktiskt kan hata och vantrivas hos sina föräldrar? Det föds ingen kärlek per automatik bara för att man tvingas umgås med någon så ofta. Men alla handböcker om problembarn bygger på att barnet innerst inne älskar föräldrarna och vill ha närhet och sådant. Kanske istället att barnet vill bort från dem så att det kan utvecklas. Det visar ett litet reportage som kom i somras, om barn som flyttat ifrån föräldrarna.