torsdag 18 juni 2009

Svenska staten, sluta vara svag! – Gör barnets rätt till lag!

Barnets rätt, FN:s Barnkonvention om barnets rättigheter fyller 20 år under 2009. Konventionen har alltså, med svenska mått mätt, varit ”vuxen” i hela två år. Men den tas lika lite på allvar idag som den gjorde när den var barn. Rädda Barnens Ungdomsförbund menar att om vi i Sverige verkligen vill kunna utge oss för att kämpa för vad som är bäst för våra barn och unga måste vi anta Barnkonventionen som svensk lag. Finns det någon anledning att inte göra det?

Barnkonventionen antogs för 20 år sedan, under parollen att barn rättigheter inte får åsidosättas under några som helst omständigheter. Barnkonventionen skulle se till att barnets rätt skulle upprätthållas och respekteras oavsett social, kulturell eller religiös kontext. Inget barn, någonstans, skulle behöva se sina grundläggande rättigheter åsidosätta, förutsatt att konventionen upprätthölls. Barns rättigheter skulle tas på allvar. Barnets bästa skulle komma i första rummet.

Idag utgör barn ungefär en femtedel av Sveriges befolkning. Bara en bråkdel av dagens barn har någonsin fått kännedom om sina rättigheter. Vi kan inte fortsätta ifrån ta deras rättigheter! Vi kräver genom lag att barn från 15 år själva ska ta ansvar för att följa Sveriges lagar, men ingenstans tar lagen ansvar för barnet. Idag står lagen över rätten till vård, inflytande och utbildning. Föräldrars röst är högre än barnets och skyddet för barn som lever med föräldrar som mentalt eller fysiskt misshandlar och missköter barnet är minimalt. Sveriges barn är helt utelämnade och beroende av vuxenvärlden. En värld som bryter mot grundläggande rättigheter, helt utan konsekvenser.

Barn har rättigheter och vuxna har skyldigheter.

Det är vuxnas skyldighet att ensamkommande flyktingbarn blir väl omhändertagna när de har flytt till Sverige. Det är vuxnas skyldighet att barn som mår psykiskt dåligt ska få vård. Det är vuxnas skyldighet att ge barn reellt inflytande över sin vardag. Det är vuxnas ansvar att se till att barn har en tillgänglig och meningsfull fritid.

Idag är en femtedel av Sveriges befolkning utestängda från den yttersta demokratiutövningen att få rösta i allmänna val. Barn har varken rösträtt, eller får sina rättigheter tillgodosedda. Vi har gjort den grupp som har den minsta möjligheten någonsin att påverka sin situation till den mest utsatta gruppen i alla kategorier. För vart jag än som barn vänder mig för stöd, är jag helt beroende av att vuxna väljer att ge mig mina rättigheter.
Vi vill tro att vi värnar om våra barn. Men barn kommer aldrig att vara vår framtid, barn lever här och nu.

Rädda Barnens ungdomsförbund kräver vi att FN:s Barnkonvention görs gällande som Svensk lag. Det är det minsta vi kan göra.

Sofia Zackrisson
Förbundsordförande
Rädda Barnens Ungdomsförbund