måndag 15 juni 2009

Ett mäktigt samarbete!

I helgen hade det nordiska samarbetet, Nordic Cooperation möte i Oslo. Samarbetet består av Rädda Barnens Ungdomsförbund i Sverige, Norge, Finland och Danmark. Samarbetet började när Rädda Barnens Ungdomsförbund i Sverige och Danmark skulle bildas år 2003. Rädda barnens Ungdomsförbund i Norge hade funnits sedan 1995. Då byggde samarbetet på att stötta och stärka varandra i bildandet av självständiga ungdomsförbund.

Det har hänt mycket sedan 2003 och nu verkar samarbetet för att stötta unga aktiva inom Save the Children Alliance runtom i hela världen. Ett annat huvudfokus i samarbetet är att stärka barn och ungas inflytande i Save the Children Alliansen.

I en internationell barnrättsrörelse är barn och ungas inflytande något av det absolut viktigaste för att kunna vara en effektiv och stark röst för barn. Vi kommer aldrig att kunna göra världen en bättre plats för barn om inte barnets röst är den starkaste och viktigaste i rörelsen. Men vi är på väg. Nordic Cooperation har utarbetat en rapport som visar på bra exempel på hur medlemsorganisationerna kan bli bättre på att inkludera barn och unga i kampen och vikten av att det görs. Detta var någon som diskuterades på mötet i helgen i Oslo.

No talking with us, without us!

Sofia Zackrisson
Förbundsordförande
Rädda Barnens Ungdomsförbund

Inga kommentarer: