tisdag 9 juni 2009

Deltagande Demokrati

Tjänstemän inom statsförvaltning, såsom högsta domstolen, och andra tjänstemän från både offentliga och ideella sektorn i Latinamerika träffas I syfte att fortbilda sig inom deltagande demokrati. Under denna vecka har ett gäng samlats i Stockholm. Tillsammans med utbildnings- och konsultorganisationen SIPU, utbyter de erfarenheter och skaffar nya verktyg för hur de inom sina områden kan jobba med deltagande demokrati.

SIPU hade tänkt till och bjöd in Rädda Barnens Ungdomsförbund för att prata om vikten av barn och ungas delaktighet och inflytande. Jag fick tillfälle att berätta om hur organisationen bildades och hur vi är organiserade idag. Barn som experter med unik kompetens, barnrättsperspektiv och makt blev utgångspunkterna i diskussionen efteråt. ”jag jobbar inte med något projekt där barn deltar, men hur kan jag som tjänsteman på bästa sätt involvera och ta tillvara på barn och unga i mitt arbete?”, var en högst relevant fråga jag fick från en av deltagarna. Ge förutsättningar till beslutsfattande makt och ömsesidigt samarbete!

Diskussionen fortsatte in på åldersdiskriminering när en annan deltagare ställde frågan om hur Rädda Barnens Ungdomsförbund mottas och tas på allvar när vi driver påverkansarbete. Och mycket riktigt tvingas vi som alla andra unga, överbevisa vår kompetens och anpassa oss till vuxenvärlden för att nå fram med våra budskap. Ett problem som skapas när makt inte är jämt fördelad. För det är den inte idag. En femtedel av Sveriges befolkning är helt utestängda från den yttersta formen av demokrati och får inga möjligheter till reellt inflytande. På det nekar vi barnets rätt till sina rättigheter när varken föräldrar, lärare, politiker, barn eller någon annan känner till och förmedlar vad barnets rättigheter är.

Efter ett häftigt möte har Rädda Barnens Ungdomsförbund nya, bra kontakter för att tillsammans se till att barnets rättigheter tillgodoses i alla lägen.

/En peppad, stolt och hoppfull

Sofia Zackrisson
Förbundsordförande
Rädda Barnens Ungdomsförbund

Inga kommentarer: