lördag 13 juni 2009

FN uppmanar Sverige att göra barnkonventionen till lag!


Nu har FN’s barnrättskommitté lämnat sitt uttalande till Sverige. Den enda styrande funktionen som finns idag för att säkerställa att barnets rättigheter följs. Sverige skriver en rapport till kommittén var femte år, och kommittén lämnar tillbaka kommentarer. Kritik, tips och beröm. Kolla in nyheterna här, här och här.

Igår kom det. Barnrättskommitténs uttalanden om hur Sverige har behandlat sina barn de senaste fem åren.

FN är tydliga med vad Sverige måste göra. GÖR BARNKONVENTIONEN TILL LAG!

Rädda Barnens Ungdomsförbund driver frågan som viktigaste fokus två år framåt. Det beslutade årsmötet i april 2009. Och nu har vi FN i ryggen för att få en barnrättslag. För hur kan ett land som Sverige inte ha någon rättssäkerhet för barn? Hur kan det vara så att Barn- och ungdomspsykiatrin är den vårdenhet som varit sämst på att upprätthålla vårdgarantin?? Hur kan vi missa att prata med barnet i en familj där mamman blir slagen? Hur kan vi utesluta en femtedel av vår befolkning i demokratin? I en demokrati med ganska många olika inflytandeformer har man liksom missat att ta hänsyn till barnet. Hur är det möjligt att efter 20 år av en konvention för barnets rättigheter? Hur fan är det möjligt att Sverige kan I-frånta barn rätten att få reda på sina rätigheter?

När inte ens lärare får lära sig om barnets rättigheter i sin utbildning, hur ska då eleverna få tillgång till dem? När inte ens föräldrar får reda på barnets rättigheter, hur ska de då kunna efterleva dem? När inte ens den svenska staten följer FN’s konvention om barnets rättigheter, vem ska då göra det?

Svenska staten, sluta vara svag! – Gör barnets rätt till lag!

Sofia Zackrisson
Förbundsordförande
Rädda Barnens Ungdomsförbund

Inga kommentarer: