Igår kunde vi läsa i nyheterna att guldstjärnor ska delas ut till duktiga elever. Genom nationella tävlingar i rättstavning, prov heter det nog, ska man uppmuntra duktiga elever till att fortsätta plugga.
Samtidigt är sedan länge debatten igång om lärares befogenheter och ordningsbetyg. Nu har man alltså kommit på hur man ska balansera skolpolitiken. Med fler nationella prov. Gött! Nu har de tänkt till ordentligt! Är det bara jag som tycker att det hela är lite konstigt?
Jag tror att regeringen har tittat lite för mycket på Super Nanny och lyssnat alldeles för lite på Sveriges elever.
Svenska skolan behöver inga fler prov. Att ha ett nationellt prov i belöningssyfte blir skrattretande när vi vet att stress i skolan på grund av bland annat höga krav och brist på inflytande är ett av de största problemen vi har. Sen kan man ju verkligen ifrågasätta hur prov egentligen ökar kunskapen. Med kanske två prov i veckan plus tre stycken inlämningar eller redovisningar gör skolan eleverna till experter på korvstoppning. Läsa på inför provtillfället, glömma bort vad man skrev för att kunna fortsätta läsa på nästa prov.
Men det är inte konstigt att det blir fel. När man har en skolpolitik där man vill minska elevinflytandet säger det sig själv att man inte kommer få en skola anpassad för eleverna. En skola utan fungerande elevinflytande är en dålig skola. En skolpolitik utan elevinflytande är lika dålig.
Förra söndagen visade dokument inifrån ännu en genial dokumentär om synen på barn. Den heter ”Förgrymmade ungar”. Idag skriver Rädda Barnen en debattartikel på GP om den syn som florerar bland oss.
Jag vill ge ett tips till den svenska regeringen som uppenbarligen har stora problem med hur man ska få till en balans i sin hårda och bakåtsträvande skolpolitik. Tänk om när det gäller elevdemokrati! Tänk om er syn på elever och skolan. Låt Sveriges barn och elever vara med att utforma den svenska skolan så kommer allt att lösa sig galant. Det var länge sedan utbildningsdepartementet gick i skolan. Ali 13 år gör det varje dag.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar