Nu var det snart 35 år sedan vi gjorde det sist. 1974 sänkte vi rösträttsåldern från 19 till 18 år. Sverige tyckte att det var på tiden och det största argumentet handlade om att kunskapsflödet hade ökat. Med dåtidens TV och tidningar menade man att unga hade lättare att nå information om man ville ha den för att rösta. Ett annat argument var att det var praktiskt att sammanföra olika åldersgränser vid en och samma ålder.
Nu är inte kunskapsflödet mitt bästa argument, men om det hade varit det så kan ni ju räkna ut själva att slutsatsen går att dra ganska snabbt. Kunskapsflödet idag har ökat helt enormt, och den gruppen som flödet är mest tillgängligt för är unga då de bäst behärskar tekniken.
Men demokrati handlar inte bara om information. Det handlar om att inkludera alla samhällsgrupper, ta till vara på varandras perspektiv och resurser. Det handlar om den yttersta politiska rättigheten. Det handlar om att få tillgodogöra sig resurser och att dela på makten.
Vi har länder i nästan alla världsdelar där man har vidgat sitt demokratibegrepp och börjat sänka rösträttsåldern. Närmast har vi Norge som börjar göra provval i kommunalval för att se huruvida man vill sänka rösträttsåldern på riktigt. Österrike sänker rösträttsåldern i valen och vid Europa Parlamentsvalet kommer Österrikes 16 och 17-åringar att få rösta.
Rösträttsåldern är verkligen ingen permanent ålder som trivs bäst där den är. Det är vårt ansvar att se till att den utvecklas och sänks. Som nu till exempel, nu börjar det bli dags att ta nya krafttag.
Det hade varit perfekt att sänka rösträttsåldern till 16 nu. Hela vårt samhälle skulle behöva leva upp till vad de lovat och uppdragit sig. Skolan skulle bli bättre på det demokratiuppdrag man har idag; att fostra elever till demokratiska medborgare. Våra politiska partier skulle få en ny väljargrupp att ta hänsyn till i sin resursfördelning och därmed skulle den med största sannolikhet bli jämnare än idag.
Synen på barn och unga som kompetenta och viktiga medborgare här och nu skulle sakta men säkert börja antas och den åldersdiskriminering som råder idag skulle få svårare att ta fäste. Maktobalansen skulle bli något mer balanserad, helt enkelt.
Sveriges regering skulle få det lättare med att ta hänsyn till barn och ungas inflytande när fler barn och unga har politisk makt. Experthjälpen kommer att finnas nära till hands.
Barn och unga är inte framtiden, de är nu! På kampanjer som rösta vid 16 (www.röstavid16.nu) kan man debattera, hitta för- och motargument, kolla historia och engagera sig.