onsdag 1 juli 2009

Fan, vad rätt ni har!


Så brast en person ut när vi bad om en underskrift för en barnrättslag. Och jag håller med; Fy, fan, vad rätt vi har.

Ännu en dag i Visby och Almedalsveckan har Rädda Barnens Ungdomsförbund väckt uppmärksamhet bara med våra t-shirts. Det står ”Du är inte framtiden” på bröstet och ”Du är NU” på ryggen. Men fortfarande pratas det om att ’barn är ju så viktiga, de är ju trots allt framtiden’. Nej nej nej. Barn kommer aldrig bara att vara viktiga för någons framtid. Barn är viktiga för att de lever NU. Och därför måste vi kunna säkerställa barnets rättigheter och göra de juridiskt bindande. Sveriges barn utgör en femtedel av befolkningen som fortfarande inte får sina rättigheter tillgodosedda. Inte ens med 20 år med en barnkonvention tas barnrätt på allvar.

Idag har vi samlat in massor av underskrifter till våra vykort som vi ska överlämna till statsministern så att vi snarast kan få en barnrättslag. Vi har klistrat våra budskap ”Jag vill ha en barnrättslag” på dem som vill vara med i kampen. Och det är det många som vill. Vi har fått rektioner som ”Va?? BRYTER Sverige mot barns rättigheter?” ”Oj, vad skönt att ni gör det här. Jag har tänkt länge på den här frågan, så jag håller fullständigt med”.

Imorgon kl 14.30 i silon på östersjötorget i Visby hamn kommer vi att på ett kreativt sätt ge almedalsbesökarna ett seminarium som de sent kommer att glömma. Seminariet heter ”Svenska staten, sluta vara svag! Gör barnets rätt till lag!” Och det är precis vad vi kommer att göra. Eftersom regeringen ännu inte har fått tummen ur ….. så ska vi tillsammans med seminariedeltagarna se till att det sker.

Vi ses imorgon!

Sofia Zackrisson
Förbundsordförande
Rädda Barnens Ungdomsförbund

1 kommentar:

feminix sa...

Har inte barnen rätt till mer tid med sina föräldrar? Nu är det bara stresstid morgon och kväll. Måste då inte föräldrarna få ekonomiska möjligheter att själva ta hand om sina barn? (Nu har ju beskattningen gjort det omöjligt.) Måste inte all barnomsorg räknas som barnomsorg, även de hemmaföräldrarna utför den? Behöver barn bara vara hemma hos sina föräldrar under det första året? Och sen hela dagarna på dagis? Ni borde läsa "Hemmaföräldrar" och "Barnens rätt till föräldrarnas tid"!