onsdag 8 april 2009

En annan tid

I Alf Sjöbergs film Hets från 1944 möter oss en kritisk skildring av skolsystemet som känns välbehövlig i dagens hyllningar av pluggskolan. Bistert att man ska behöva rikta blicken 65 år tillbaka i tiden, och upptäcka att vi idag inte lärt oss någonting. Nedan följer ett tänkvärt samtal mellan pappan och doktorn (ca 1 tim. in i filmen). Gymnasisten (spelad av Alf Kjellin) har drabbats av psykisk kollaps, och doktorn har precis undersökt honom. Pappan följer doktorn ut i tamburen:

Pappan: Jag kan verkligen inte förstå, hur han kan vara överansträngd. Han har inte arbetat så särskilt mycket på sista tiden.
Doktorn: Ah. Skolan och skolan. Det finns väl annat än skola. Eller finns det inte det, byrådirektörn, va?
Pappan: Vad menar ni?
Doktorn:
Ja. Nej. [suckar] Det var inget särskilt. Det är när man är läkare. Då får man se en egendomlig avigsida av skolan. En samling av förväxta individer. […] Sneda och vinda. Spinkiga och undernärda, överansträngda […] Insjunkna bröst, tröttlästa ögon, blodbrist. T.o.m. snedvridet sexualliv. […] Men det är ju inte så underligt förresten. Tänk er det, att där ska de sitta på sin stjärt från klockan åtta på morgonen till fyra på eftermiddagen. Och sen efter det, så är det läxor. Är det klokt det, va? […] Och så kurserna, de blir drygare och drygare. Och lärarna, de blir special- och fackidioter. Så skulle pojkarna lära sig allt som fordras av dem, så skulle det bli kö på dårhuset. Men ser ni, så dumma är de inte, ungdomarna. Nej, då. De gör så gott de kan och hjälper sig fram med tjuv och rackarspel. Och att de ändå är så pass spänstiga som de är, det tillskriver jag en väl utvecklad latmask!
Pappan: Så doktorn menar att fusk och skolk och andra bedrägerier är berättigat?
Doktorn: Nej, det menar jag visst inte. Men jag tycker det är synd och skam att skolan ska driva pojkarna till skolk och fusk, för att de inte ska bli överansträngda.

David Nilsson, Visby

Inga kommentarer: