* att alla barn har samma rättigheter
* att barnets bästa ska beaktas vid alla beslut
* att alla barn har rätt till liv och utveckling
* att alla barn har rätt att säga sin mening och få den respekterad
Jag börjar mitt inlägg med barnkonventionens fyra grundprinciper. Alla organisationer, klubbar och politiska ungdomsförbund eftersträvar mångfald, det är vad jag vill tro och jag tvivlar inte på att Rädda Barnens Ungdomsförbund gör det. Med anledning av att Sverige inte efterföljer barnkonventionen så bra som vi skulle vilja skriver jag ett inlägg här, jag skulle kunna fokusera på konventionen om mänskliga rättigheter för funktionshindrade någon annanstans istället men Rädda Barnens Ungdomsförbund är en organisation som kämpar för barn och jag tycker att det hör hit.
Det är så här att alla döva barn och ungdomar har teckenspråk som första språk och vår enda möjlighet att vara delaktiga i samhället är att ha teckenspråkstolkar med oss. Det kan ses som självklart i era ögon, att alla barn ska kunna gå på Rädda Barnens Ungdomsförbunds lokala möten och spela fotboll någon gång i veckan. Tyvärr är de sakerna inte lika självklara för oss. Problemet är tolkning, att vi inte alltid får tolkning när vi vill ha och behöver. På det sättet utestängs vi från saker som är självklara för er. Det är bra att man kämpar för gratis fritid för barn men glöm inte bort full delaktighet för alla. Det är dessutom en demokratisk fråga, vår rätt till att yttra oss, vår enda möjlighet att yttra oss är via teckenspråkstolkar. Det står klart och tydligt att en av de grundprinciperna att alla barn ska ha samma rättigheter men så är inte fallet, tyvärr, det vet jag att alla är medvetna om. Egentligen säger alla de grundprinciperna mycket om vilka rättigheter vi har. Att vi ska vara med och säga om till vår situation, barn som inte är medvetna om deras rättigheter är helt maktlösa. Vi utvecklas genom att gå på aktiviteter som vi tycker om och genom att kunna påverka.
Jag har nyligen gått på ett av Rädda Barnens Ungdomsförbund i Lunds möten och jag kan tänka mig att fortsätta men jag är dock väldigt tveksam till att jag får tolkar till framtida möten. Oftast krävs det att vi beställer en månad i förväg men det är svårt för många att ha en så lång framhållning. Om det fattas några stolar i era lokalklubbar så kan det vara döva som inte vågar börja engagera sig på grund av rädsla för att bli besvikna.
Sveriges riksdag valde att inte stifta en lag om att otillgänglighet är diskriminering för någon månad sedan när möjligheten fanns. Sverige gick ett steg bakåt i tiden då. År 2010 ska nämligen allt vara tillgängligt för alla här i Sverige.
Det har kommit upp en debatt inom riksdagen om tolkning nyligen, men det borde diskuteras mer om döva och hörselskadade barn. Det största problemet är att pengarna fördelas olika till olika landsting och alla landsting prioriterar olika. En del landsting prioriterar barn och ungdomar högt upp, tyvärr räcker det inte ändå, här i Skåne ligger vi ungdomar och barn högt upp på prioriteringslistan men vi har ändå fått nej ca 60 % av alla gånger vi behövt tolkar.Jag skulle kunna skriva många komplicerade meningar om hur tolksystemet ser ut just nu och vilken lösning som skulle vara bra men det besparar jag er nu. Ni får gärna maila mig om ni vill veta hur tolksystemet fungerar.
Alla barn är inte medvetna om vilka rättigheter man har och därför inte kan säga ifrån. Jag tror på att Rädda Barnens Ungdomsförbund skulle kunna verka för en väldig förbättring för alla med funktionsnedsättning här i Sverige på olika sätt. Kampanj för tillgänglighet, samarbete med andra organisationer, och ja, jag skulle kunna fortsätta i oändlighet. Varje sak oavsett hur stor gör skillnad!
Vi döva är en minoritetsgrupp i Sverige och det är inte alltid lätt att få våra röster att bli hörda.
Dessutom skulle det vara bra om Rädda Barnens Ungdomsförbund åker ut till specialskolorna/riksgymnasiet och berättar om organisationen! Ni är hjärtligt välkomna till min skola!
Tack att ni läste mitt inlägg!
Isabella Hagnell
Isabella.hagnell@sdrf.se
tisdag 7 april 2009
Är ungdomsorganisationer tillgängliga?
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar