torsdag 2 april 2009

Är skolsköterskorna bra eller dåliga?

En artikel i torsdagens SvD visar att barn och ungdomar har fler fiender än utbildningsministrar, lärare, rektorer, föräldrar, poliser, vuxna i allmänhet osv. En skolsköterska uttalar sig om anledningen till den psykiska ohälsan hos barn och ungdomar. Hennes svar: barn och ungdomar har för STORT inflytande i skolan (?!), familjen och samhället.

Det är skrämmande hur vuxna ser barn och ungas självbestämmande som nåt automatiskt negativt - man utgår helt enkelt från att det är skadligt för barn och ungdomar att kunna bestämma över sitt liv. Hade samma resonemang kunnat användas på vuxna? Att deras psykiska ohälsa beror på att de får bestämma för mycket själva? Att om nån annan borde ta beslut över deras huvuden, så skulle besvären försvinna? Knappast.

Skolsköterskorna är i första hand vuxna, och liksom alla andra vuxna är deras naturliga instiknkt att trycka ner barn och ungdomar och se till att de inte utgör ett hot mot de vuxnas maktposition i samhället. Alltså: skolsköterskor är barn och ungdomars fiender, vilket alla elever som går till skolsköterskan måste tänka på. "Hjälpen" man får kan vara nåt helt annat.

David Nilsson

Inga kommentarer: