tisdag 29 september 2009

Ett hjärtligt tack till Svenska kyrkan som vågar tro!

Först och främst vill vi rikta ett stort och varmt tack till Svenska Kyrkan efter valet i söndags. Detta då de tar unga människor på allvar och låter 16-åringar rösta i organisationens val. Det är beundransvärt och modigt att man vågar utveckla och utöka demokratin även för människor under 18 år.



Inom Svenska Kyrkan verkar man ha förstått att även unga påverkas av de beslut som tas ute i samhället, och att de därför måste tillåtas påverka och ta plats på den beslutande och makthavande arenan. Det är skönt att veta att Svenska Kyrkan inte bara tror på gud utan även på människan som en ansvarsfull, lärande och kunnig individ, oavsett ålder!



Vi börjar närma oss de alllmäna valen. I Kommun, Landsting och Riksdag kommer nya politiska inriktningar påverka Sverige idag och i framtiden, men uppenbarligen klarar man här inte av att underhålla demokratin. För trots att många glömmer bort det är demokrati en färskvara, något som ständigt måste kämpas för och förnyas. Att sänka rösträttsåldern till de allmänna valen är ett välkommet och nödvändigt sätt att öka mångfalden inom den svenska politiken och ge besluten en bättre grund att vila på.



Många brukar påstå att unga inte vet sitt eget bästa och att de inte ens skulle dyka upp vid valurnan även om de fick chansen. Men det verkar, enligt statistiken från både söndagens val och valet till Europaparlamentet i våras, inte vara något som försvinner med åldern. Kanske är det låga valdeltagandet som präglat de senaste valen en perfekt anledning till att ge den svenska demokrati en ordentlig vitamininjektion. För ärligt talat, det värsta som kan hända är att några fler får uttrycka sin mening i frågor som rör dem - låter det så hemskt?


Niclas Persson, Ordförande
Sara Thiringer, Ledamot
Rädda Barnens Ungdomsförbund i Göteborg

Inga kommentarer: