söndag 27 september 2009

Ta inte pengar från skolan, skjut till mer!


Under pågående budgetår har skolorna i Uddevalla fått 15,5 miljoner mindre än tidigare år. Detta trots att Uddevalla ligger en sisådär 60 miljoner under rikssnittet i hur mycket av pengarna som läggs på våra skolor.

Skolan är en plats alla människor befinner sig i någon gång i livet. Det är en plats där barn som håller på att hamna snett skulle kunna fångas upp och där alla barn skulle kunna utvecklas så mycket som möjligt, precis som vi i Sverige har lovat att se till alla barn får göra. Vi har ju lovat att följa barnkonventionen.

Men det verkar just nu mest som att skolan är ett ställe där barn blir behandlade som en i mängden och där många barn till och med blir trakasserade. Många har svårt att hänga med och många är understimulerade. Detta är ett problem som inte går att komma tillrätta med så länge det är för stora klasser och för få vuxna.

Men vad ska vi spara in på istället i finanskrisen? På lång sikt sparar samhället inte pengar på att göra nedskärningar i skolan. Man kan se att de barn som inte får det stöd och uppmuntran de behöver nu kommer att bli en kostnad i framtiden i kriminalvård, sjukvård mm. Men pengar ska inte vara anledningen till att satsa på barnen.

Barn som inte blir sedda nu lider nu! Barn är inte framtiden, vi är nu! Barnens bästa ska komma först, det står i barnkonventionen som vi lovat att följa. Ni borde läsa den någongång, ni som fattar beslut om nästa budgetår nu på onsdag. Så kanske ni förstår att barn är viktiga!

Malin Bjerkstig, Evelina Ivarsson och Karin Höglund
Rädda Barnens Ungdomsförbund i Uddevalla

Inga kommentarer: