onsdag 22 juli 2009

Vems rätt väger tyngst?

Nu i sommar har jag hållit ett par pass om att barnkonventionen ska bli lag för blandade deltagare. Efter en ganska kort föreläsning där jag blandade en del exempel på när barnets rättigheter kränks till förmån för någon annans rätt blev jag kvar i en diskussion efteråt.

Det var en kille som jag satte mig bredvid för att samla in underskrifter om att barnkonventionen ska bli lag.

– Det här är viktigt på riktigt. Tack, sa han.

Hans mamma tittar på mig och nickar. – Det var stort för oss att få lyssna på dig idag. Att någon faktiskt gör något åt de här problemen. Tack för att du pratade om föräldrars rättigheter kontra barns.

Jag fortsätter lyssna när killen som vi kan kalla för Peter berättar att han har blivit slagen av sin pappa under flera år.

– Nu behöver jag inte bo med pappa, det är skönt. Men jag träffar honom ganska ofta. Det är ganska jobbigt. Fast inte själv.

Peter berättar att han träffar sin pappa varje fredag tillsammans med några han inte känner; personal från socialtjänsten. Eftersom Peters pappa har misshandlat honom har mamman fått ensam vårdnad om Peter. Peters pappa anses vara så pass olämplig som förälder och utgöra någon form av fara för Peters trygghet så att de inte kan träffas själva. Detta har man löst med att Peter och Peters pappa träffas med socialen för att säkerställa att inga fler brott begås mot Peter under tiden de ses.

Peter är 6 år och tvingas ta ansvar för sin pappas rätt att träffa honom. För någonstans på vägen försvann tydligen Peters rätt till trygghet och att hans bästa ska komma först. Att Peter 6 år tycker att det är skitjobbigt och ganska konstigt att träffa sin pappa en gång i veckan verkar ingen ta hänsyn till. Barn har rätt till sin familj, och barnets bästa ska alltid komma i främsta rummet. Det är tydligt i konventionen om barnets rättigheter.

– Kan jag få ett till sånt klistermärke? Frågar han och pekar på våra klistermärken i orange där det står ”Jag vill ha en barnrättslag!” på.

– Jag ska sätta ett i mitt rum, så kan jag tänka på det, att jag har rätt.

Jag och Peter leker en liten stund och pratar vidare innan vi skiljs åt. Jag lämnar Peter med det citatet ekande i mitt huvud och håller hårt om de vykort med underskrifter vi har fått in.

Sofia Zackrisson
Förbundsordförande
Rädda Barnens Ungdomsförbund

torsdag 9 juli 2009

Ett regnigt Sommar-Stockholm

Ett nästan folktomt kansli överbelamrat med saker

Vår ekonomi och kansliadministratör Petter letar intensivt efter världens bästa kontorslokal. Vår medlemssekreterare Emma dokumenterar inför överlämning till nästa medlemssekreterare. Jag förbereder intervjumetoder och läser ansökningar för två tjänster som ska rekryteras.

Det är nog tur att resten är på sommarledighet, för här hade de inte fått plats. I vårt lilla kontorsrum ryms numera en stor säck överbliven gullök från sommarlägret, mäktiga t-shirts, affischer, lådor med material och ouppackade väskor. Alla dessa förändringsverktyg på hög. Men jag bortförklarar röran med att vi snart ska flytta. Men om du är aktiv medlem och vill kampanja för en barnrättslag så skickar vi gärna en av högarna till dig :) I den nya lokalen kommer två nya personer kunna packa upp sina arbetsplatser och jobba för kampen om barnets rättigheter. De två nya personerna vet ingen vilka de är än. Men det kommer att bli bra. Riktigt bra. Det är sjukt spännande att få rekrytera personal till Sveriges viktigaste barnrättsorganisation. Jag kommer berätta mer om det.

Sofia Zackrisson
Förbundsordförande
Rädda Barnens Ungdomsförbund

tisdag 7 juli 2009

Är du vår nya medlemssekreterare?

Rädda Barnens Ungdomsförbund söker
Medlemssekreterare på heltid

Rädda Barnens Ungdomsförbund erbjuder en spännande tjänst på vårt förbundskansli i Stockholm. Vi söker dig som vill vara med att utveckla vår verksamhet med våra aktiva medlemmar och förse våra lokala och nationella grupper med inspiration, kunskap och praktiska tips i deras arbete för barns rättigheter.

Rädda Barnens Ungdomsförbund har funnits sedan 2003 och vi utvecklas hela tiden, vi vill gärna hitta nya enkla sätt att forma engagemang på. Där kommer du in. Tjänsten kommer även att ansvara för vårt medlemsregister som vi har tillsammans med Rädda Barnen och att ansvara för viss intern och extern kommunikation främst till medlemmar. Det är meriterande om du har vana av att jobba i projektform, gärna med flera olika mindre projekt samtidigt.

Vi vill utveckla våra lokala aktiviteter och utbilda våra medlemmar så att vi alla tillsammans kan utföra stordåd. Vi vet att kunskap är makt och därför söker vi dig som kan samordna kontakten med våra aktiva medlemmar och stötta dem i deras engagemang.

Du som söker
- är ordningsam, idérik, flexibel och kreativ.
- har vana att arbeta i såväl grupp som enskilt
- är inspirerande, van att tala inför folk, föreläsa och hålla i workshops
- har erfarenhet från ideellt arbete
- har formell eller informell utbildning i området
- är van att uttrycka dig i skrift både i informella och formella sammanhang

Det är meriterande om du har
- erfarenhet av att jobba ideellt eller som tjänsteman i en ungdomsorganisation.
- erfarenhet av projektledning och nationell verksamhet
- kunskaper i engelska för att uttrycka dig lätt i både tal och skrift


Tjänsten är en tillsvidaretjänst på heltid med tillträde snarast, eller efter överenskommelse. Vi använder oss av provanställning på 6 månader. Vi ser mångfald av perspektiv, bakgrunder och erfarenheter som en tillgång i vår organisation och har därför stora förväntningar på en bredd bland de sökanden. Du ska givetvis dela vår filosofi som du kan läsa om på www.rbuf.se . Arbetet kräver då och då arbete på kvällar och helger. Arbetsvillkoren följer kollektivavtal med Unionen och Akademikerförbunden.

Sista ansökningsdagen är den 20 juli och ansökan (personligt brev på högst en sida och CV) skickas via e-post till jobb@rbuf.se, Förbundsordförande Sofia Zackrisson, svarar på frågor som rör tjänsten via telefon på 0706-529892 eller sofia.zackrisson@rbuf.se

måndag 6 juli 2009

En mäktig vecka har gått


Rädda Barnens Ungdomsförbund härjade lös på politikerveckan i Almedalen. Vi har gått på seminarier, ställt politiker mot väggen, affischerat Visby med barnrätt, samlat in underskrifter för en barnrättslag, klistrat klistermärken på de som vill ha en barnrättslag, arrangerat seminarium och pratat barnrätt.

Det var en intensiv vecka och vi höll vad vi lovade. Vi arrangerade ett seminarium ut över det vanliga. Likt en teaterföreställning fick publiken våra perspektiv om varför vi behöver en barnrättslag. Vi har ställt politiker mot väggen i frågan om varför barn i Sverige inte ens får reda på sina rättigheter.

Nu fortsätter arbetet med att göra barnkonventionen till lag!
Vill du vara med i Rädda Barnens Ungdomsförbunds kamp om att få en barnrättslag? Kolla in vår hemsida och hör av dig.



Sofia Zackrisson
Förbundsordförande
Rädda Barnens Ungdomsförbund

fredag 3 juli 2009

Inte ett ord


Många besvikelser på politiker som inte känner till barnets rättigheter, inte pratar om de eller vill inskränka dem i praktiken. Nu har jag lyssnat på alla partiledartal i Almedalen utom ett och det är statsministern som talar imorgon när jag åker båt. Men ikväll talade Peter Eriksson i Almedalen, ett av språkrören för miljöpartiet.

Miljöpartiet har otaliga gånger själva utgett sig för att vara ett barnpolitiskt parti. Men hur kommer det sig då att vi inte får höra ett ord om barn i talet? Hur kommer det sig att det närmsta man kommer barn är att prata ungdomsarbetslöshet? Peter, du glömde den femtedel av befolkningen som är barn. Utan rösträtt och utanför demokratins vinster. Har man rösträtt är man attraktiv för politiker. Då är man plötsligt en väljargrupp värd att kämpa för!

Inte ett ord.

Men en underskrift för en barnrättslag kanske? Theodor Ryan pinnade iväg till Peter efter hans tal med ett vykort och frågade om han ville skriva under för en barnrättslag. Jag stod några meter ifrån och höll tummarna. Men jag får släppa tummarna och ta tillbaka ett tomt vykort och en besviken Theodor. För Peter ville inte skriva under.

Besvikelse är inte nödvändigtvist synonymt med att ge upp. Tvärtom har vi denna veckan insett hur viktigt det är att vi fortsätter kämpa. För barnets rättigheter kommer aldrig kunna efterlevas om inte barn själva är med i processen. Vi är den processen och vi tänker ge alla partiledare en utbildning i barnrätt. Som de barnexperter vi är.


Sofia Zackrisson
Förbundsordförande
Rädda Barnens Ungdomsförbund

Skydda oss från Göran Hägglunds könsstereotypa lekar!

I Almedalen händer det grejer. Igår var det kristdemokraternas dag i Almedalen och Göran Hägglund höll tal. Sist jag träffade Hägglund var på hans födelsedag när jag gav honom en kölapp till Barn- och Ungdoms Psykiatrin. Då tog han tacksamt emot den och bad om en kram.

Göran Hägglund är inte bara partiledare för kristdemokraterna, han är också socialminister för Sverige. Det innebär att han har ett av det största ansvaret för att säkerställa barnets rättigheter i Sverige. Eftersom barnkonventionen ligger på socialdepartementet och inte på justitiedepartementet…

Något som alla partiledartal har haft gemensamt hittills är att alla skyller på det andra blocket. Jag undrar varför man vill ägna sin stund i rampljuset för att prata om någon annans politik. Men lite politik går allt att avläsa av talen. Men jag struntar i partifärg och blocktillhörighet. Jag bryr mig om barnpolitiken. Och igår pratade Göran om barn.

Han nämnde barn som tvingas in i trafficing och barn som drabbas av krig. Men han pratade också om genus. Rädda Barnens Ungdomsförbunds största verksamheter heter Ellen och allan. Två projekt för barnets rätt att vara sina egna, istället för att tvingas in i könsroller. Det jag vill säga är att genus är en viktig fråga för barnets rättigheter och Rädda Barnens Ungdomsförbund. Därmed blir jag förbannad när socialministern pratar om genus i raka motsatsen till vad vi tror på.

För det gjorde han. Göran Hägglund pratade om könsneutrala lekar på dagis som ett hot mot de ”vanliga människorna”. Vad kan vara så skrämmande som att barn får möjlighet att vara sig själva istället för att vara så som de förväntas att vara utifrån vilket kön de har. Jag undrar vilka de ”vanliga människorna” är och vilka egenskaper flickor och pojkar ska behöva leva upp till för att klassas som ”vanliga”. Att vår socialminister vill göra skillnad på barn beroende på vad de har för kön är långt ifrån okej. Det är inte politik.

Jag och Rädda Barnens Ungdomsförbund kämpar för att alla barn ska få rätt att tas på allvar och få möjlighet att växa upp i en tillåtande miljö oberoende av vilket kön man har. Att fostra barn på dagis i könsstereotypa lekar är ett förtryck mot barn och ett hot mot människan. Att låta barn leka könsneutrala lekar på dagis är en framgång för barnets rättigheter.


Sofia Zackrisson
Förbundsordförande
Rädda Barnens Ungdomsförbund

onsdag 1 juli 2009

Fan, vad rätt ni har!


Så brast en person ut när vi bad om en underskrift för en barnrättslag. Och jag håller med; Fy, fan, vad rätt vi har.

Ännu en dag i Visby och Almedalsveckan har Rädda Barnens Ungdomsförbund väckt uppmärksamhet bara med våra t-shirts. Det står ”Du är inte framtiden” på bröstet och ”Du är NU” på ryggen. Men fortfarande pratas det om att ’barn är ju så viktiga, de är ju trots allt framtiden’. Nej nej nej. Barn kommer aldrig bara att vara viktiga för någons framtid. Barn är viktiga för att de lever NU. Och därför måste vi kunna säkerställa barnets rättigheter och göra de juridiskt bindande. Sveriges barn utgör en femtedel av befolkningen som fortfarande inte får sina rättigheter tillgodosedda. Inte ens med 20 år med en barnkonvention tas barnrätt på allvar.

Idag har vi samlat in massor av underskrifter till våra vykort som vi ska överlämna till statsministern så att vi snarast kan få en barnrättslag. Vi har klistrat våra budskap ”Jag vill ha en barnrättslag” på dem som vill vara med i kampen. Och det är det många som vill. Vi har fått rektioner som ”Va?? BRYTER Sverige mot barns rättigheter?” ”Oj, vad skönt att ni gör det här. Jag har tänkt länge på den här frågan, så jag håller fullständigt med”.

Imorgon kl 14.30 i silon på östersjötorget i Visby hamn kommer vi att på ett kreativt sätt ge almedalsbesökarna ett seminarium som de sent kommer att glömma. Seminariet heter ”Svenska staten, sluta vara svag! Gör barnets rätt till lag!” Och det är precis vad vi kommer att göra. Eftersom regeringen ännu inte har fått tummen ur ….. så ska vi tillsammans med seminariedeltagarna se till att det sker.

Vi ses imorgon!

Sofia Zackrisson
Förbundsordförande
Rädda Barnens Ungdomsförbund