måndag 11 maj 2009

Rädda Barnens Ungdomsförbund Årsmötesutalande 2009

GÖR FN:S BARNKONVENTION TILL SVENSK LAG!

Rädda Barnens Ungdomsförbunds förbundsårsmöte i Linköping 2009 har beslutat att välja en ny profilfråga för perioden 2009-2011; gör FN:s barnkonvention till svensk lag!

För 20 år sedan, 1989, antogs i FN:s generalförsamling Konventionen om barnets rättigheter, Barnkonventionen. Idag har samtliga av FN:s medlemsländer, med undantag för USA och Somalia ratificerat denna konvention. Dock finns det idag inte ett enda land som lever upp till sina åtaganden, och Sverige är tyvärr inget undantag. Nationell lag ska spegla det som återges i barnkonventionen, men inom svensk rättsväsende nonchaleras detta faktum regelbundet. Exempel på detta är Sveriges utvisningar av ensamkommande flyktingbarn, något som tydligt strider mot barnets bästa och därigenom också FN:s Barnkonvention.

Vi i Rädda Barnens ungdomsförbund anser att Barnkonventionen måste efterlevas för att kunna garantera barn och ungas säkerhet, trygghet och möjlighet att påverka sin egen situation. Vi anser att detta också bara är möjligt om Barnkonventionen blir gällande svensk lag. Därför kommer Rädda Barnens Ungdomsförbund under perioden 2009 -2011 arbeta för att följande krav ska bli gällande:

- FN: barnkonvention ska bli svensk lag

För svenska samhälle, och för svenska barn och ungdomar i synnerhet, skulle detta innebära:

- att kränkningar och av rätigheter kan prövas i domstol
- att stat, kommun och landsting tvingas bli experter på barnets rättigheter för att följa lagen
- att brott mor barnets rättigheter tas på större allvar
- att ett barnrättsperspektiv skulle bli ett verkligt inslag i varje beslutsfattares vardag.


Rädda Barnens Ungdomsförbund är en av Sveriges största ungdomsorganisationer och består av cirka 5000 medlemmar mellan 7 -26 år. Vårt arbete bedrivs lokalt, nationellt och internationellt, i våra olika grupper och genom samarbeten med andra. Vårt högsta beslutande organ, förbundsårsmötet, samlar ett hundratal medlemmar som bestämmer över våra styrdokument. I dem regleras all vår organisering och verksamhet och vilka krav som vi ska ställa på makthavare och vilka frågor som vi ska prioritera främst i vårt arbete.

Årsmötet i Linköping 2009 beslut om ny profilfråga leder in Rädda Barnens Ungdomsförbunds medlemmar, lokalgrupper, styrelse och kansli i en ny, spännande epok. En epok som präglas av en tydlig gemensam målsättning: FN:s barnkonvention ska bli svensk lag!

Inga kommentarer: