lördag 25 september 2010

Rapport från Rädda Barnens Riksårsmöte


Rädda Barnens Ungdomsförbunds 5 ombud (och en gäst) till Rädda Barnens Riksårsmöte är på plats i Jönköping. Ana Vasquez, Sara Thiringer, Daniel Svensson Kåreda, Aida Aboutaka och Omar Akkache ombud samt Charlotta Öberg har igår och idag träffat och diskuterat barnrätt med andra barnrättskäpmar och blött och stött åsikter kring motioner, ställningstaganden osv. Vi kan meddela att det är mycket intressant och utvecklande och att Rädda Barnen är en modig organisation. Dock så fick vi inte igenom Rädda Barnens Ungdomsförbunds motion om att Rädda Barnens verksmahet ska vara alkoholfri. Detta tycker vi är mindre modigt. Vi tycker att Rädda Barnens verksamhet borde vara alkoholfri därför att:


• det är barns rättighet att skyddas mot droger, vi bör leva som vi lär i vårt barnbrättstänk

• Rädda Barnen bör kunna ha verksamhet där barn och vuxna som har drabbats av alkoholmissbruk av olika slag i sin närvaro kan käna sig trygga och inkluderade, ej otrygga och i ett utanförskap

• alkoholkulturen i Sverige ofta är en begränsande norm för barn och unga

• fler anledningar finns men till sist och inte minst, majoriteten av Rädda Barnens medlemmar mellan 7-25 vädjar genom denna motion till "de vuxna" i Rädda Barnen att de gånger de är i Rädda Barnen sammanhang där alla Rädda Barnens medlemmar oavsett ålder och bakgrund ska kunna känna sig välkomna, snälla avstå från ett glas vin till middagen de gångerna, eller fler, och utsätt oss inte heller för risken att minderåriga enklare kan få tag i alkohol, eller t.o.m risken att bli bjuden.


Mer happy nyhet är att Rädda Barnen tagit ställning för att arbeta för sänkt rösträttsålder till 16 år i kommunval. Tyvärr inte i alla allmänna val som vi tycker men iaf, ett litet steg som är ett ganska stort steg. Yeah! En intressant aspekt av detta fick vi av 2 medlemmar som förespråkar att föräldrar ska kunna ombudsrösta för barn utan rösträtt från och med 0 års ålder. Som ett steg i demokartiutvecklingt och verkligt inflytande för alla. Politikerna blir då tvugna att rikta politiken även kring barnfrågor. Mycket intressant tycker vi men Rädda Barnens Ungdosmförbund har inget ställningstagande kring detta än. Ska sätta in mig mera i det!



Här kommer lite härliga bilder från oss:

Linus Bengtsson fån Riksstyrelsen argumenterar kring varför Barnkonventionen ska bli lag och hur detta kan göras


Omar Akkache bjöd på alkoholfri dryck i en minikampanj för vår motion om alkoholfri verksamhet.



Sara Thiringer har lobbat hårt för rösträtt vid 16 års ålder i alla almänna val



Charlotta Öberg
Förbundsordförande
Rädda Barnens Ungdosmförbund

Inga kommentarer: