måndag 22 november 2010

Rädda Barnens Ungdomsförbund på MR-dagarna!

Barnkonventionen till svensk lag!

Rädda barnens Ungdomsförbund har genom Evelina, Antonia och Simon deltagit i Mänskliga Rättighets – dagarna i Örebro. Vi höll bland annat ett seminarium om profilfrågan att göra Barnkonventionen till lag. Under seminariet pratade vi lite historik kring Barnkonventionen, hur det har gått i Norge där Barnkonventionen är lag och varför vi tycker som vi gör i frågan. Publiken var också med och diskuterade när Barnkonventionen bryts idag, vad Sverige kan göra för åt det och mycket mer.

Strax innan RBUFs egna deltog vi på ett annat arrangerat av Rädda Barnen och Demokratiakademin med titeln ¨Bör Barnkonventionen bli en del av svensk lag?¨. Där diskuterade Barnombudsmannen, en jurist, en representant från UNICEF och en från Nätverket för Barnkonventionen fördelar och nackdelar med att göra Barnkonventionen till en del av lagen. Det var väldigt intressant alltihop, och det allra peppigaste under seminariet var när de tre RBUF – representanterna fick komma upp på scenen och ge sin syn på saken. Först fick vi ge en halvvägsanalys och sedan fick vi vara med i slutet och säga lite som avslutning på det hela. Vi har också hjälpt till i den monter Rädda Barnen hade under de två dagarna. Det driver just nu en kampanj som heter Livets Lotteri (gå gärna in och läs mer på www.livetslotteri.se) som vi hjälpte till med. I denna monter har vi gjort så mycket reklam vi bara kunnat för RBUF och delat ut de splitternya ¨Bli medlem¨ - vykorten och fått massa underskrifter på ¨Barnkonventionen till lag¨ – vykorten!

Evelina står i monter "Livets Lotteri"

På kvällen mellan efter den första dagen låg vi inte och latade oss utan träffade Niklas och Isabella som bor i Örebro och vill starta en lokalgrupp där. Så alla RBUFare i Örebro – håll utkik och häng på!


Evelina Ivarsson

Profilfrågegruppen

3 kommentarer:

sanne sa...

Gryyymt jobbat!
Känns mer och mer som vårt krav kan bli veklighet - Barnkonventionen kommer bli svensk lag!!

Marcely sa...

Jeg er brasiliansk og jeg likte nettstedet ditt, gjerne motta besøk også www.uniduniteartes.blogspot.com. besøk bloggen min!

Sanaz sa...

Hej!

Jätte roligt att höra att RBUF är på gång att startas i Örebro! Hur kommer man i kontakt med er?

Vänligen/
Sanaz (anställd på RB Örebro)

df.Orebrodistriktsforbund@rb.se