onsdag 7 juli 2010

Seminarium om Barnkonventionen til lag



Martina Anlér ordförande i Röda Korsets Ungdomsförbund skriver under vårt vykort som vi lämnar över till den nya regeringen efter valet. Strax efter bloggar hon om det här, härligt engagemang tycker vi!




Barn och elevombudet och även nybliven ordförande för Ecpat, Lars Ahrrenius gör likadant, tummen upp från oss barnrättskämpar till en annan!


Precis haft vårt seminarium om Barnkonventionen som svensk lag. Bra uppslutning. Mycket roligt. Det är nu 4 av 7 riksdagspartier som tagit ställnig i frågan. MP, KD, V och FP. Vi tror att S inte kommer långt efter. Och blir förbannade om de andra inte fattar allvaret snart. Fi är också med på tåget, Thomas Bodström, Liza Marklund, Barnombudsmannen och en hel drös organisationer som Unicef, Amnesty, Röda Korset, Röda Korsets Ungdomsförbund, Unga Öhrnar Ecpat m.fl.


Barnets rättigheter kränks varje dag hela tiden, Barnkonventionen avfärdas med att den enbart är rekomendationer. För att barnen ska få en starkare rättssäkerställning så kräver vi att Barnkonventionen blir svensk lag. Norge har gjort det, där är numer kunskapen om Barnkonventionen mycket högre bland barn, i domstol åberopar de Barnkonventionen oftare, Barnkonventionen har fått högre status och en hel del bättre förändringar för barn har skett. När Sverige inkorporerade Europakonventionen fick även den högre status och åberopades oftare och blev en naturlig del av juristutbildningen, det finns till och med en erkänd tävling kopplad till konventionen som är populär bland jusriststudenter. Vi har många fler argument kom till vårt seminarium ikväll 20.30 uteschenen vid Silon och lyssna om ni missade oss nyss.


VUXNA MÅSTE LAGEN FÖLJA – INGA RÄTTIGHETER DÖLJA!



Folksamling med barnrättskämpar som skriver under våra vykort till statsministern samt diksuterar frågan



Charlotta Öberg
Förbundsordförande
Rädda Barnens Ungdomsförbund

2 kommentarer:

Sanne sa...

HEJJA!!!!!!
:-)
Det komemr vara ett fantastiskt berg av nedsatta fötter, knytna nävar och bestämda blickar (underskrifter på vykort)som vi kommer kunna ge till den nya statsministern i höst.

Hen kan inte annat än fatta signalerna och helt enkelt göra barnkonventionen till lag.

Kenneth Ohlsson sa...

Jag tycker Rädda Barnen, Ecpat och andra organisationer som tycks känna sig som moraliskt överlägsna skall bege sig till alla landets BB:n och helt enkelt i statens namn omhänderta barnen redan där så slipper vi släppa ut oansvariga föräldrar som kan göra barnen illa
med sina barn.