onsdag 7 juli 2010

Om måndagens och tisdagens tal

Lars Ohly i måndags. Han hade ändå en del om barn. Barnfattigdom, bostäder till unga och fler lärare i skolan.Det vi saknade var om Barnkonventionen som svensk lag. Hans parti har tagit ställning för Barnkonventionen som lag, varför kunde inte detta nämnas?


Vidare talade Jan Björklund igår. Han har ett gammalt känt uttalande i bagaget om att elever som skulle bestämma över skolan är som att låta psykpasienter bestämma om sin vård. Jag trodde detta var ett borttvättad och mycket pinsamt uttalande. Men så säger han under sitt tal att om vi skulle låta eleverna bestämma så skulle undervisningen enbart handla om det som eleverna redan har kunskap om. Detta säger mer om Jan Björklunds syn på barn och unga än om eleverna. Jag tror att om skolan klarar av att arbeta bra med likabehandling, ha en inspirerande undervisning med möjlighet för alla elever att lära på sitt eget bästa sätt så kommer skolan kunna vara så pass motiverande att eleverna tycker det är roligt och då kommer eleverna inte bestämma att de ska lära sig o det de redan kan. Det skulle de förresten inte ens göra i dagsläget. Elevinflytande ger förtroende till eleverna och ett elevinflytande på riktigt kommer göra att eleverna tar ansvar. Det finns en skola på Qatar där skolan drivs helt av elever själva, med stöd från vuxna. Denna skola bildades därför att de insåg att Qatar skulle få ett stort generationsglapp och behövde snabbt utbilda superledare. Lösningen, denna skola där elever ges förtroende på riktigt och chans att använda sina kompetenser och utvecklas istället för att hållas tillbaks. Tobias Jobring, ordförande för Sveriges elevråd - SVEA var där och hälsade på och han ska tillbaka, då råder jag dig Jan Björklund att följa med och inspireras, få nya perspektiv så din skolpolitik och tråkiga syn på barn och unga kan fräschas upp.

Rädda Barnenes Ungdsomförbund tillsammans med Centrum mot rasism och Sveriges Elevråd - SVEA har skrivit en rapport om hur barn framställs i politiken. Den är baserad på granskningar av regeringens skrivelser om barn. Här ser vi att barn ofta framställs som offer eller ligister. I Jan Björklunds beskrivning av elever så närmar han sig det sistnämnda. Det är dags att ta barn på allvar och se dem för de kompetenta individer de är och framförallt kopplat till elevinflytandet ta rättigheten om inflytande, artikel nr 12 på riktigt allvar. Sverige har ratificerat Barnkonventionen för länge sedan, har inte du det Jan?



Charlotta Öberg
Förbundsordförande
Rädda Barnens Ungdomsförbund

Inga kommentarer: