onsdag 20 januari 2010

Barn är fortfarande barn, också i katastrofer

Jag blir inte kreativ av katastrofer. Jag borde bli upp över öronen engagerad och pigg för att skynda på och vilja förbättra det läge som har drabbat människorna i Haiti. Istället blir jag som stum. Shit. Vad hände?

Världsmedierna rapporterar varje dag om ett land som annars inte hörs. Och nu är det kris. Jordbävningen har drabbat hela befolkningen och hjälpen går långsamt. Men vad är det för stöd som förbereds?

Vi vet att i de här lägena är det barnen som drabbas värst. Många barn förlorar sina föräldrar och anhöriga, tryggheten suddas ut och kvar finns ett kaos av vuxna som försöker orientera sig i området och rädda de som räddas kan. Jag läste i DN imorse att flera länder erbjuder sig nu att skynda på adoptionsprocesser för att barnen ska kunna komma bort från kaoset. Jag får en klump i magen, men blir lättad över att UNICEF sätter ner foten. Barn är värst drabbade- ja. Barn är också människor och har rätt till sina familjer. Det måste stå i fokus. I de mest utsatta situationer kan vi inte bädda för att barn ska ifråntas sina anhöriga och göra det möjligt för att barn försvinner.

Rädda Barnen är på plats i Haiti och är en av de organisationerna på plats som sätter fokus. Bland annat satsar Rädda Barnen på skolaktiviteter för att ge barn en trygg plats och regelbundenhet i oroligheterna. I katastrofer behövs det resurser och kompetens för att hjälpa de människorna som har drabbats. I det här läget är det en bra idé att skänka pengar- de kommer att komma till nytta. Ett tips är att ge pengar till organisationer som har erfarenhet av att jobba i katastrofområden.

Sofia Zackrisson
Förbundsordförande
Rädda Barnens Ungdomsförbund

Inga kommentarer: