torsdag 9 december 2010

FLER VUXNA I SKOLAN MOT PSYKISK OHÄLSA

Idag pratar man mycket om att ungdomars betyg försämras och att skolkning i skolorna ökar. Vissa anser att felet är ungdomarnas, att de inte lägger ned tillräckligt med tid på sina studier och att det behövs en attitydförändring. Vi i Rädda Barnens Ungdomsförbund anser att det finns fler faktorer som ofta glöms bort.

I en klass finns ofta minst 25 elever men bara en lärare. Tiden är knapp och mycket ska läras ut och läroplaner och lokala direktiv uppfyllas. Efter genomgångar ska läxor rättas, frågor besvaras och hjälp ges för att eleverna ska kunna jobba vidare med deras uppgifter. Många väntande händer är uppe i luften samtidigt som vissa börjar förlora koncentrationen. Tempot i klassrummet höjs snabbt och därmed även stressen.

En lärare som ständigt utsätts för stress kommer inte att kunna göra ett bra jobb, eller må bra själv som människa. Alla barn har rätt att få det stöd de behöver för att klara av utbildningsmålen, men också att få hjälp om de mår dåligt i övrigt. Men en lärare som är stressad och knappt hinner med sin egen lektion, hur ska den kunna se de elever som är i behov av hjälp?

Den psykiska ohälsan ökar bland barn och unga. En stor andel är relaterad till stress och mobbing i skolan. Detta var en av sakerna vi diskuterade under en workshophelg om barn och ungas psykisk ohälsa som vi deltog i under helgen. En av slutsatserna vi kom fram till var att det behövs fler vuxna i skolan, både lärare och andra yrkeskategorier som kan upptäcka om en elev hamnar efter i skolarbetet eller mår psykiskt dåligt. Mobbning och otrygghet uppkommer ofta där vuxnas ögon inte når och med fler personal på lektionerna och på rasterna tror vi att fler elever kommer känna sig trygga och må bra både under lektionstid och efter.

// Markus och Milla
Deltagare på Psykisk (o)hälsa-workshopen